Cafeaua decofeinizată

Cafeaua decofeinizată este cerută de mulţi oameni, iubitori ai gustului cafelei, dar care nu pot, nu vor sau nu le este permis să consume cofeină.

Există mai multe metode pentru a produce cafeaua decofeinizată. Cea mai folosită metodă în ziua de azi este metoda apei, care este considerată şi cea mai sănătoasă.

Prima marcă de cafea decofeinizată cunoscută a fost Sanka. Metoda folosită de Sanka, cunoscută şi sub numele de metoda Roselius, consta în infuzarea cafelei cu vapori de saramură, după care boabele erau stropite cu benzen. Benzenul este un produs chimic periculos care este folosit şi la producerea napalmului. Sanka nu mai utilizează această metodă fiind considerată extrem de periculoasă atât din punct de vedere al consumului alimentar cât şi al producţiei efective.

Metoda directă presupune vaporizarea boabelor timp de jumatate de oră, iar apoi acestea să fie clătite cu acetat de etil sau clorat de metilen. După ce compusul chimic se usucă, boabele sunt vaporizate din nou. Dacă acetatul de etil folosit este obţinut din fructe sau vegetale, procesul este denumit decofeinizare naturală.

Metoda apei sau metoda indirectă nu foloseşte vaporizarea, ci înmuierea boabelor în apă. Apa este înlăturată şi după aceea este adăugat acetat de ethyl sau clorat de metilen. Compuşii chimici se evaporă prin expunerea boabelor la caldură intensă. Apa folosită mai devreme nu este aruncată întru-cât conţine uleiuri şi arome specifice cafelei şi va fi refolosită pentru o înmuiere ulterioară. Această metodă este cea mai răspândită, dar specialiştii în cafea sunt de părere că este dăunătoare gustului şi aromei cafelei.

O altă variantă a metodei apei foloseşte filtre de carbon în loc de compuşi chimici. Carbonul este acoperit cu un solvent de carbohidraţi pentru a împiedica reţinerea uleiurilor din cafea.

Metoda cea mai eficientă de decofeinizare este cea a dioxidului de carbon. Boabele sunt vaporizate şi apoi înmuiate în apa carbogazoasă, care este filtrată prin filtre de carbon. Sunt trecute mai apoi printr-o soluţie de apă şi cafea pentru a îndepărta cofeina.

Cele mai multe companii producătoare de cafea decofeinizată fac public modul prin care decofeinizează. Dacă este imperios necesar să evitaţi cofeina, tineti minte că şi cea mai decofeinizată cafea conţine urme de cofeină. Prin decofeinizare un maxim de 97% din conţinutul de cofeină poate fi înlăturat.

De obicei 5-10 ceşti de cafea decofeinizată conţin tot atât de multă cofeină precum 1-2 ceşti de cafea normală.

 Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: