Cafeaua de origine

Cafeaua datează de mai bine de 1000 de ani. Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Mării Roşii din Africa, însă au fost folosite drept aliment şi nu sub formă de băutură ca în zilele noastre. Erau consumate în mănăstiri, fie de către calugări, pentru a înlătura oboseala în timpul ceremoniilor religioase de lungă durată, fie de războinici, pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor purtate cu alte popoare.

Originea cafelei se află pe continentul african, într-o zonă a Etiopiei cunoscută sub numele de Kaffa, de acolo răspândindu-se în Yemen, apoi în Arabia şi Egipt. Abia spre sfârşitul secolului XIV-lea aceasta a fost adusă şi în Europa.

Regiunile în care este cultivată cafeaua sunt America Centrală, America de Sud, Africa Ecuadorială şi Arabia, Indonezia şi Asia, plus regiunile insulare de pe coasta Americii Latine, dar şi de pe coasta Australiei.

Brazilia e producatorul cel mai mare de boabe de cafea verde, ce reprezintă cca. 28,2 % din producţia mondială.

Alte ţări mari producatoare de cafea sunt Vietnam, Indonezia sau Columbia. Consumatorii cei mai importanţi sunt Statele Unite, Germania, Franţa şi Japonia.

Boabele de cafea sunt fructele unor plante din familia Rubiaceae (Coffea arabica cu boabe de calitate superioară şi foarte aromate şi Coffea canephora).

Din cele 80 de soiuri de cafea, doar patru tipuri de cafea se cultivă în cantităţi industriale: cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica şi cafeaua Maragogype.

Cafeaua Arabica este cea mai apreciată şi cel mai răspândit sortiment de cafea. Cafeaua Robusta are un gust mai neutru, este mai puţin aromată spre deosebire de Arabica, dar este foarte apreciată în gama de cafea solubilă. Cafeaua Liberica este de o calitate mediocră, iar ultimul sortiment este un hibrid între primele două. Calitatea cafelei e influenţată, de asemenea, şi de locul de cultivare, depozitare şi prăjire a boabelor de cafea.

Proprietăţile specifice cafelei se dobândesc numai în momentul prăjirii, operaţiune de mare împortanţă sub aspect tehnologic în lungul drum parcurs de boabele de cafea pe calea transformării lor într-o cafea a cărei calitate va trebui să corespundă exigenţei consumatorilor. Prin procesul de prăjire sunt eliberate uleiurile eterice, substanţe care atribuie în final cafelei culoarea, aroma, parfumul, gustul şi savoarea.

Chintesenţa cafelei o reprezintă însă cafelele de origine, acele soiuri de cafea ce sunt cultivate într-o singură ţară, uneori chiar într-o singură regiune sau pe o singură plantaţie şi care, în afară de un gust special şi o aromă deosebită, aduc în ceaşca de cafea o parte din magia şi tradiţiile locului din care provin.

coffee-beans1-600x420

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: