Sâmburii de caise

_samburi_de_caiseCu secole înaintea naşterii lui Christos, grecii au adus de pe teritoriul Armeniei de astăzi primele caise uscate şi primii sâmburi de cais. Gustul lor dulce-suculent li s-a parut atat de bun, încat i-au atribuit sorginte divină, socotindu-l un nectar al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru Divinitate. De la greci, caişii au fost preluaţi de romani, care i-au răspândit în întreaga Europa şi în Africa, numindu-i Prunus armeniaca, adică pruni de Armenia, denumire ştiinţifică ce s-a păstrat până astăzi. Cu toate astea, originea caişilor pare a fi mult mai îndepărtată decât Armenia, dovezile arheologice arătând că aceştia erau cultivaţi în India şi China acum nu mai puţin de cinci mii de ani, aşadar cu mult înainte ca ei să ajungă în zona Caucazului.

Cunoscut şi sub numele de alună amară, miezul sâmburelui de caisă, care rămâne după strivirea învelişului dur, este folosit din cele mai îndepărtate timpuri pe post de medicament. Pe lângă vitamina B17, sâmburii de caisă sunt o sursă mare de fier, potasiu, fosfor şi vitamina A. În medicina chineză, seminţele amărui de cais, cu mirosul lor caracteristic, de migdală, sunt un remediu redutabil pentru bolnavii cu probleme respiratorii, precum astmul, bronşita, emfizemul sau tusea cronică. De asemenea, era şi este folosit pentru menţinerea tinereţii biologice, mai ales la menţinerea sănătăţii sistemului nervos, protejând memoria. De asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv şi a vaselor de sânge, precum şi a tonusului muscular.

Se spune că cinci sâmburi administraţi zilnic adaugă tot atatea zile de sănătate şi fericire la viaţa celui care îi consumă. Studiile moderne, la rândul lor, confirmă extraordinarele proprietăţi medicinale ale sâmburilor de caisă, care se pare că le întrec şi pe cele ale caisei propriu-zise.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: