Caju

nuci_caju

Original din America de Sud, caju a fost răspândit şi crescut în multe alte ţări cu climat tropical. Cea mai mare ţară exportatoare de caju este, de fapt, Nigeria, urmată de India şi de Coasta de Fildeş. Un alt lucru interesant este că, deşi în termeni culinari caju este considerat a fi o nucă, în termini botanici, caju este de fapt o sămânţă.

Dacă ne extindem cercetările, însă, observăm că aceste “nuci” sau “seminţe” caju sunt de fapt un fel de fructe ale copacului Anacardium occidentale. Caju creşte la terminaţia acestui fruct aparent, un soi de măr sau de pară. Acestea sunt înconjurate de o coajă tare, care conţine substante toxice şi de aceea este necesar ori ca fructele să fie supuse unui tratament termic pentru a neutraliza aceste substanţe, ori să fie deschise manual cu nişte mănuşi speciale.

Propietăţile fructelor sau seminţelor caju sunt nenumărate. Caju-ul are un conţinut mai scăzut de grăsimi decât alte nuci şi majoritatea sunt sub forma acidului oleic, grăsimi mononesaturate care se găsesc şi în uleiul de măsline, benefice pentru o inimă sănătoasă. Diverse studii arată că acidul oleic îmbunătăţeşte sănătatea sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor. Caju nu conţine colesterol şi este îndeosebi bogat în magneziu.

De asemenea, caju conţine şi cupru. Un component esenţial al multor enzime, cuprul joacă un rol important într-o serie de procese chimice ale organismului. Cuprul din caju este vital pentru enzimele care sunt implicate în combinarea colagenului şi elastinului, dând substanţă şi flexibilitate oaselor şi încheieturilor.

Caju este un aliment minunat ce poate fi folosit în diverse forme şi are o multitudine de beneficii. Însă folosiţi cu încredere şi nucile noastre româneşti care se află acum în sezon şi care conţin o bogăție de elemente nutritive.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: