Fructele de merişor

merisor-1000x1000

Merişorul (Vaccinum vitis idaea) este un mic arbust cu frunzele mereu verzi şi florile de culoare albă sau roşie, care creşte în zonele muntoase. Natura a înzestrat merişorul cu o incredibilă capacitate de rezistenţă la condiţiile extreme. Astfel, micul arbust rezistă la geruri de până la -40 de grade şi la vânturi puternice. Ca să facă faţă la vicisitudinile naturii, merişorul şi-a dezvoltat, în timp, un sistem de apărare extrem de puternic, care îl ajută să lupte împotriva aproape oricărei boli cauzate de bacterii, viruşi sau fungi.

Merişorul a fost folosit profilactic în regiunile nordice, în tări precum Suedia, Finlanda sau în Rusia de Nord, unde clima aspră nu permitea cresterea şi, implicit, consumul unor prea multe fructe. Şi-a dovedit în timp eficienţa în tratarea infecţiilor renale, intestinale şi gastrice.
Foarte bogate în tanini (substanţe antibacteriene şi antimicotice) şi în flavonoide (substanţe cu efect antioxidant), frunzele şi fructele merişorului sunt utile în tratarea tuturor formelor de infecţii reno-urinare. Flavonoidele şi saponinele conţinute în frunzele şi fructele de merişor au o puternică acţiune diuretică, curăţând rinichii de microlitiaza şi fiind un bun ajutor pentru eliminarea calculilor, iar taninii au o puternică acţiune antibacteriană la nivelul intestinului şi, totodată, o acţiune astringentă, care normalizează tranzitul intestinal.

Totodată, fructele de merişor au un conţinut mare de vitamina C, numărându-se printre cele mai sănătoase fructe de pădure. Fie că sunt consumate proaspete sau uscate, fructele de merişor sunt o mină de sănătate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: