Curmalele

eat-dates-fruit

Curmalele, fructe ale “copacului vieţii”, cum au fost numite, sunt produse de palmierul Phoenix dactylifera, cunoscut sub numele de curmal sau finic; o plantă de mărime medie, înaltă până la 15–25 m, ce crește singură ori formează un mănunchi cu mai mulți stemi dintr-un singur sistem de rădăcini.

O veche zicală arabă spune: curmalul se simte bine atunci când picioarele lui se află în apă, iar capul în focul cerului.

Curmalele au reprezentat un aliment de bază în Orientul Mijlociu și Valea Indului timp de mii de ani. Se pare că își au originea în Irak, iar despre cultivarea lor există dovezi arheologice ce datează din anul 6000 î.H. Au formă ovală, alungită, iar culoarea lor, atunci când sunt coapte, variază de la roșu aprins și galben strălucitor la maro închis și chiar negru, în funcție de soi. Există aproximativ 1500 de varietăți de curmale.

La nivel mondial, cel mai mare producător de curmale ar fi Arabia Saudită. Printre alţi producători s-ar număra China, Brazilia, Japonia, Italia şi Coreea. Se mai cultivă, bineînţeles, în Iran și Irak. În Columbia se produc doar în orașul Soata, în timp ce în California există importante suprafeţe cultivate.

În ceea ce priveşte substanțele nutritive conţinute de curmale, trebuie menţionat procentul ridicat de zaharuri, fibre și antioxidanți. Aceste fructe sunt o sursă importantă de minerale (fier, potasiu, seleniu, calciu, magneziu, mangan, cupru, fosfor) și vitamine (vitamina A, complexul B, vitamina K).

La fel de consistent este şi aportul de antioxidanţi pe care curmalele îl au, în procente semnificative regăsindu-se luteina, betacarotenul, carotenoidele, polifenolii. De asemenea, curmalele sunt bogate în fibre şi proteine, reprezentând un excelent tratament naturist împotriva tulburărilor gastrointestinale.

Datorită bogaţiei de minerale, vitamine şi antioxidanţi, curmalele reprezintă adevărate surse de sănătate, energie şi frumuseţe, acţionand benefic asupra întregului organism.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: