Goji

Goji-fruits

Goji, Lycium Barbarum, numit şi “fructul longevităţii”, este un adevarat miracol al naturii şi cel mai eficient antioxidant natural din lume. Legendele tibetane şi chinezeşti vorbesc despre oameni care traiau un secol la fel de frumoşi şi sănătoşi ca în tinereţe, fără a-şi pierde vigoarea. Secretul lor, un fruct mic, dar cu proprietăţi miraculoase. Goji este un arbust din familia Solanaceae, cu frunze căzătoare şi cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5×2 m. Înfloreşte începând din luna iunie şi fructifică începând cu luna august, cu perioade simultane de flori şi fructe. Florile sunt hermafrodite şi sunt polenizate de albine, iar fructele sunt mici, de culoare roşiatică, alungite, uşor dulci. Există aproximativ 85 de specii de goji în Asia şi 15 în America Centrală şi de Nord. Se presupune că acesta a fost adus în America de emigranţi asiatici. Povestea şi călătoria lui goji prin Europa este prea puţin cunoscută în momentul actual, deşi în anul 1730 britanicii îl cultivau şi îl foloseau la prepararea ceaiului. Arbustul este foarte adaptabil şi creşte în aproape orice condiţii de climă.

Fructele Goji se numără printre cele mai hrănitoare fructe, fiind o sursă completă de proteine, cu un conţinut ridicat de minerale: zinc, fier, cupru, calciu, germaniu, seleniu sau fosfor, şi de vitamine: B1, B2, B6, vitamina E şi vitamina A. Medicina tradiţională chineză le recomandă în tratarea afecţiunilor hepatice sau renale, în diabet zaharat, în hipertensiune, fiind privite totodată şi ca un puternic tonic sexual.

În acelaşi timp sunt un adaptogen, termen folosit în lumea platelor medicinale pentru a descrie o substanţă care are o combinaţie de efecte terapeutice asupra corpului omenesc. Un adaptogen invigorează şi întăreşte sistemul, în timp ce ajută corpul să suporte mai uşor stresul, susţinând glandele suprarenale.

Calităţile fructelor goji nu se opresc aici. Conform ultimelor cercetări realizate de Beijing Nutrition Research Institute, fructele de goji conţin de 500 de ori mai multă vitamina C decât cantitatea din portocale, peste 18 aminoacizi şi 21 minerale. Dintre aminoacizi sunt de amintit L-glutamina şi L-arginina care stimulează hormonul de creştere pentru a revitaliza metabolismul. Pe masură ce îmbătranim, producem din ce în ce mai puţin hormon uman de creştere; scăderea nivelelor acestui  hormon este legată de simptomele îmbătrânirii. Până în acest moment, fructele goji sunt singurul aliment cunoscut care stimulează corpul uman să producă în mod natural acest hormon de creştere.

Pot fi consumate zilnic, fără restricţii, chiar şi în cantităţi mari, sub formă de fructe uscate sau în diverse combinaţii. Fructele goji merg foarte bine amestecate cu alte alimente, precum boabele de cacao; datorită conţinutului combinat de antioxidanţi se potrivesc foarte bine. Se pot rehidrata în apă, iar apa poate fi utilizată ca bază pentru supe, dar şi pentru orice tip de ceai, fiind un foarte bun aditiv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: