Mugurii şi seminţele de pin

piñones

Pinul, parte a familiei Pinaceae, este orginar din emisfera nordică şi cuprinde peste 80 specii de arbori, răşinoşi. Poate ajunge până la 40-50 de metri înălţime, are tulpina şi ramurile roşii-cărămizii. Se înrudeşte cu bradul, însă este mai bogat în răşină şi are o putere terapeutică mult mai mare. Mugurii săi apar aproape concomitent cu cei ai bradului şi sunt consideraţi o adevărată colecţie de substanţe vindecătoare.

Mugurii de pin conţin uleiuri volatile cu proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii şi expectorante, tanin care reduce durerea şi iritaţiile, alcooli şi răşini cu efect balsamic în tratamentul bronşitelor şi altor afecţiuni respiratorii, vitamina C. În plus, mugurii sunt bogaţi în acid ascorbic, pinitol şi un principiu amar, pinipicrozida.

Infuzia din muguri de pin este un bun dezinfectant pentru aparatul respirator, fiind indicată în tratarea bronşitelor cronice şi a laringitelor, având efecte antispastice şi antimicrobiene. Deoarece mugurii de pin conţin o cantitate importantă de vitamina C, infuzia din muguri este recomandată şi pentru stimularea sistemului imunitar.

Seminţele de pin sunt chiar seminţe ale conurilor de pin, au culoare gălbuie şi se consumă crude sau se prăjesc uşor. Provin de la aproximativ 20 de specii de pini din întreaga lume, însă cele mai cunoscute în Europa sunt seminţele de Pinus Pinea, aşa numintul pin parasol.

În momentul în care sunt scoase din conurile de pin, seminţele au coajă (grosimea cojii diferă de la specie la specie). Spre deosebire de speciile asiatice, seminţele de Pinus Pinea sunt mai alungite, mai înguste, o sursă excelentă de fibre, şi conţin cel mai mare procent de proteine dintre toate speciile, între 10 şi 34% proteine.

Cu un conţinut caloric ridicat, seminţele de pin sunt o sursă bogată de acizi graşi mono-nesaturaţi care ajută la scăderea colesterolului, dar şi la prevenirea bolilor cardio-vasculare. Totodată, sunt bogate în vitamine şi minerale: conţin vitamina E , aproximativ 9.33 mg la 100 g, vitaminele B, magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc şi seleniu. Nu conţin gluten şi sunt folosite la prepararea diverselor produse destinate persoanelor alergice la gluten.

Seminţele de pin au o uşoară aromă de nucă, untoasă, cu un parfum discret de conifer ce îi oferă prospeţime. Prin prăjire îşi intensifică aroma, iar textura devine crocantă. Se pot adăuga la feluri de mâncare pe bază de carne sau peşte, la salate, dar şi în diverse aluaturi de pâine sau în dulciuri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: